Att leva med ett sjukt barn…..

Vi har en diabetessjuk dotter och precis som för andra föräldrar till ett sjukt barn innebär detta en hel del arbete och kontroll. Givetvis är varje sjukdom och barn unikt men jag tror ändå att vissa saker kan likna varann för oss föräldrar. Som oro, vakna nätter och en ständig beredskap att rycka ut.
Vår dotter fick 27 januari diagnosen diabetes typ 1. Och var då 3 år gammal.

Två och en halv vecka fick vi stanna på sjukhuset tackvare dålig tajming med magsjuka. Men vi tog oss igenom. Med hjälp av sköterskor och en bra läkare.

Nu har hon haft diabetes sedan 2006. Man har lärt sig mycket. Många sjukhusbesök blir det och hela vår vardag blir i en stor kontroll eller ständig jour som jag brukar säga. Jag fick frågan i en kommentar hur det är med henne. Och jodå det är bra med Mhy. Vi har värden som pendlat lite men som beror på att hon växer och kroppen utvecklas. Nu har vi sensor som mäter blodsockret dygnet runt och vi får koll på vad som händer i kroppen.
Samtidigt som vi tar blodsockerprover, äter regelbundet, byter ”knapp” på magen, kollar nattetid, går igenom känningar” (lågt blodsocker), fyller på pumpen med nytt insulin och får ha en ständig kontroll är Mhy en helt vanlig tjej med humor, djurintresse och en dröm om att bli artist. En mycket duktig tjej som mer och mer lär sig att leva med diabetes, men som givetvis har perioder av både ilska och motgångar med sin sjukdom.

Det är i de dagarna det blir extra svårt att stå bredvid och man bara vill ta över hennes sjukdom. Men då man på något sätt ändå blir stark och försöker hjälpa henne, uppmuntra och finnas där som den förälder man alltid finns för sina barn oavsett om dom är sjuka eller inte. Men visst kan det vara jobbigt och man kan fråga sig varför? Varför får just vi gå igenom detta? Men vi klarar det! Finns de som har det mycket värre och med hjälp av insulin så mår vår dotter bra, det betyder allt för oss. Att hon mår bra i sin sjukdom.

Ni med sjuka barn. (ej livshotande) Kämpa, gråt, bryt ihop och kom igen. Ni kan klara det!

LOVE TO YOU ALL!!
Image and video hosting by TinyPic

7 reaktion på “Att leva med ett sjukt barn…..

  1. Ni är så duktga som klarar så många barn +allt detta med Mhys sjukdom, respekt. Har ni denna sjukdom i släkten eller?

    • Vi har diabetes i släkten men Mhy har inte fått de i arv. Hon producerar inget insulin i kroppen och har en sort som de i släkten inte har. (Har bara typ 2 i släkten som jag vet om).

      Kram Kram

Kommentera