Julklappar….

Meekatt skriver om hur hennes barn vill ge sin tjuga till en kvinna som sitter utanför affären i kylan. En kvinna som sitter där varje dag för att få ihop för sitt liv. Medan jag läser statusar och inlägg på Fb där familjer valt att fråga vad man köper för något till sina barn. Och svarar sedan sin egen fråga med att jag har köpt en Iphone 6 till min tioåring och sen bara lite småsaker, mer blir det inte.
MER blir det inte? Jag kan faktiskt inte låta bli att fundera. Jag har tio barn och i åldrar från 16 år och neråt. Jag har långa önskelistor från dem med både dyra stora saker men också små och billiga. Och trots att min tioåring önskar sig en mobiltelefon så skulle jag inte köpa en Iphone 6. Ja jag kanske är avig eller barnslig men för mig innebär faktiskt inte julen att köpa massor av dyra julklappar och min tioåring har inte ett behov av en Iphone 6 enligt mig. Han ska ha telefonen för att spela och då tycker jag faktiskt att moderna spel som Wii och Xbox vilket vi har, räcker långt. Dessutom har jag speltider på barnen för att inte spel ska ta överhanden och jag ser ett system i att en mobiltelefon är portabel och jag kan då spela vart jag vill när jag vill. Det vill jag inte ska bli. Jag lägger ifrån mig min telefon många stunder och långa stunder själv så här talar jag faktiskt inte emot mig själv heller.

Men tillbaka till detta med julklappar och julen. För vår familj är det inte paketen som är störst. Här värderar vi umgänge, god mat, gott bakat och trevliga juldagar. Det är viktigt för mig att lära ut att kärleken och umgänget med varandra är så mycket större än vad gåvor är. Dessutom finns de dem som denna kvinna utanför affären som sitter dag ut och dag in i kyla, det finns barn som inte får tillräckligt med kläder, mat eller boende. Finns de som bor på kvinnohus, de som lever fattigt och de som är helt ensamma. Jag kan rent av må dåligt av hur mycket som ska konsumeras. Jag försöker tänka mig för, behöver jag verkligen handla och kan denna grej finnas i andra hand? Måste jag konsumera?

Nu tycker självklart jag också att det är roligt med nytt, shopping och presenter, och självklart ska det handlas lite julklappar men trots att jag kan så blir det inte dyra saker som en Iphone 6. För mig betyder umgänge och en mysig jul så mycket mer. En mysig jul med tänd brasa, film, värme och någon att hålla om. Inte alla som får det. Och visst skulle jag vilja hjälpa dem alla. Ge de ensamma gemenskap, de fattiga pengar, paket eller mat. De bostadslösa boende och de frusna kläder och värme. Och ja jag tänker hjälpa där jag kan. Tyvärr kan jag inte hjälpa alla men om alla gör lite räcker det långt.
Bara en tanke i kvällen. Och vänner alla väljer att köpa vad de vill till sin familj. Inget är fel eller rätt.  Jag dömer ingen och hoppas heller inte bli dömd tillbaka. Detta är bara mina tankar och min syn på det hela.
Önskar er alla en kärleksfull jul. Var rädda om er och varandra. Ta hand om er.
Mängder med hjärtliga och varma kramar. Kärlek och omtanke.

LOVE TO YOU ALL!!
Image and video hosting by TinyPic

6 reaktion på “Julklappar….

  1. Jag har samma inställning som dig och jag har bara två barn. Min man är dessutom arbetslös och jag är fortfarande mammaledig. Vår dotter fyllde 1 i november och hon önskar ju inte sig något och hon har fullt med leksaker, ändå stressas man över att köpa något bara för att det ska så vara. Frågar jag min femåring vad han önskar sig så ser man riktigt hur han anstränger sig för att komma på något och han räknar upp saker han redan har! Jag mår illa över hysterin kring jul och hur pengar ska rulla. På förskolan pratar de om Ipads, till och med bibliotekarien pratar om Ipads och vilka böcker man kan ladda ner där. Min femåring har ingen Ipad och jag anser verkligen att han inte behöver någon. Man ska väl inte få ont i magen varje gång det nalkas jul? Var har den sanna julglädjen tagit vägen? Sen ska vi köpa två paket till barnens kusiner som redan har allt och som inte önskar sig något av oss, för allt det de vill ha ska de få av föräldrarna och det handlar bland annat om ett x box one ! Vi har äldre Tv spel moduler som väntar på vår son då det är läge för han att introduceras i Tv spel världen och det känns fullt tillräckligt.

  2. Har också den synen på julklappar. Jag har två pojkar på 6 och 12 år.
    Jag har god ekonomi och skulle kunna köpa dyra julklappar om jag vill.
    Men jag har lärt mina barn att man får spara till dyra saker själv och inte bara få och få.Barnen tycker om böcker så de brukar de få till julklapp och kläder som behövs ändå.Sedan brukar vi ge till barn som inte får något alls på julen jag och barnens pappa vill lära våra barn att saker inte är allt,julen är en familjehögtid när vi träffar våra nära och äter god mat,myser och ser på kalle. Önskar er en fin jul

  3. Words Anna, så fint skrivet och tänkt!!!! Vi ligger lågt, barnen får några paket var, de får en och en öppna, inget riv och slit. Vördnad och tacksamhet är mina ledord, framförallt i juletid.

  4. Barnen älskar julklappar men så har dom ju väldigt mycket i leksaksväg osv…med 3 tjejer så finns ju det mesta i klädväg med. Vi köper saker som är användbara och inte bara för köpandets skull.Och saker som de ändå behöver…tex klädesplagg, nya strumpor, nya skridskor. Inga dyra saker men försöker ändå ge ca 5-6 klappar var, och några gemensamma. /Weronica

Kommentera