Trött på idétorka….HJÄLP!

Nu är jag trött på att ha idétorka när det gäller mat. Vi är ju många där ute som lagar mat till oss själva och våra familjer. Många har vi ju också fått en sån där favoriträtt att laga eller äta. Därför behöver jag er hjälp!

Skriv ditt favoritrecept på en maträtt du gillar att laga & äta. Skriv vad man behöver och hur man tillagar.
Vill du inte skriva den i en kommentar går det bra att skicka till min mail: trollmorsans@gmail.com märk mailet med MAT.

Många recept kommer givetvis att tillagas och bilder kommer här i bloggen 🙂 Tänk att vi kör en vecka med bara era recept 😛 Så kom igen nu kära läsare, tipsa om just din favorit!
(Givetvis får ni gärna lämna efterrätts recept också, det ska ju vara gott att leva ;)…. )

VÄLKOMNA med just ert recept!
Image and video hosting by TinyPic

17 reaktion på “Trött på idétorka….HJÄLP!

  1. Blanda ihop en färs och krydda som ni gillar tex som till köttbullar eller biff , ta så mycke färs som ni brukar till er familj. Ta hälften av färsen och platta ut i en långpanna eller stor form, skiva tomater och lägg på, därefter täck med riven ost och ovanpå detta resten av färsen .Det går rätt så fort i ugnen ,ca 30 min 175 gr. Det är jättegott och framför allt enkelt och det går jättebra att skära portionsbitar och frysa om det blir nåt över , man slipper stå och steka , gör ett gott mos till och en enkel sallad. lycka till och hoppas ni tycker om det.Kramis till er alla

  2. Köttfärs eller qournfyllda paprikor, pannkaksrulle, äppelplättar, korvgryta.. Kommer inte på något mer.

  3. Herrgårdskyckling 4 pers

    4 kycklingfileer
    2 dl creme fraiche
    50 g finhackad skinka
    2 msk hackad persilja
    1 tsk senap
    2 dl riven ost

    Lägg kycklingen i en ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Blanda ihop creme fraiche, skinka, persilja, senap och riven ost. Klicka smeten över kycklingen. Grädda i ugn 225 grader ca 20-25 min. Servera med klyftpotatis, pommes och en god sallad.

  4. Köp färska laxsidor och lägg i långpanna. Krydda med salt och peppar samt lägg över lite örter. In i ugnen tills laxen är klar. Servera med kokt potatis eller ris. Färsk lax brukar faktiskt bli så saftig att ingen sås behövs men vill man kan man göra en sås på creme fraich, hackad lök och lite stenbitsrom. Mer barnvänligt kan man kanske ha lite Kalles Kaviar istället för stenbitsrommen.

    Vi gör sällan sås, men äter lax gärna 2 ggr i veckan. Mums! Lycka till!

  5. Fräs vitlök, bacon, purjolök och färska champinjoner i en stekpanna och slå på cremefraiche, tomatpure och krydda med svartpeppar. Serverad med pasta och grönsallad!!! Lycka till!!! P.s. Jättelätt att göra och så gott!! D.s.

  6. Tips på god sås till lax: cremefrache, citronskal, citronsaft och fiskbuljong kokas ihop. Krydda med lite citronpeppar, ljuvligt gott!! Hälsar Helena som också skrev ner receptet på baconsåsen.

  7. Curryköttfärs: Stek köttfärs och lök, krydda med salt och peppar. Lägg i en ugnsfast form. Blanda grädde, creme fraiche, chilisås och curry och slå över och in i ugnen till allt är varmt och fått lite yta. Servera med bandspagetti eller annan pasta. Gillas!

  8. Blanda ihop blandfärs med hackad lök, pressad vitlök, några matskedar kalvfond,tomatpuré och någon dl vatten så det inte blir för torrt. Salta och peppra. Skala och skiva potatis i tunna skivor. Börja med ett lager av köttfärsen i botten på en smord form, sen varvar du med potatis, köttfärs igen osv. Överst lägger du ett lager riven ost. Grädda tills potatisen är mjuk i 200 grader långt ner i ugnen 🙂

  9. Gör en stor sats köttfärssås med lite kryddig sting. Inte för såsig utan lite torrare. Fyll färdiga tortillabröd med såsen. Strö bara lite ost på – värm rullarna i ugnen. Serveras med en klick gräddfil och lite salsa om man vill, annars bara grönsallad.
    Karin

  10. Varm smörgåstårta! ca 8 port

    1 fp polarkaka (6 halvmånar)
    1 kg köttfärs
    1 burk tomatkross
    2 påsar tacokrydda
    1 påse riven ost
    1 röd lök
    Bearnaisesås

    Stek köttfärsen. Blanda i tacoskryddan, tomatkross och ev lite vatten då kryddan suger mycket vätska.
    Lägg 2 polarkakor på en plåt med bakplåtspapper. Varva sedan köttfärs med bröd.Körrfärs överst. Lägg på skivad rödlök, bearnaisesås och riven ost.
    Grädda i 200 grader ca 10-15 min. Servera med en god sallad. Även supergott med tzatziki till. Lycka till!

  11. barnens favvo
    bacon ( inte så mkt )
    vitlök
    fryst hackad spenat
    grädde
    pasta
    stek vitllök o bacon häll på fryst spenat, ganska rejält e gott, peppra salta
    häll på grädde
    servera till pasta (enda sättet jag lyckas få i mina pojkar hackad spenat förutom i lasagnen)

  12. Något som jag bara älskar just nu är bakad potatis med ädeloströra. Ädeloströran gör jag på 2dl creme fraishe och en ädelost. Jag och mamma brukar dela på den, men skulle säkert räcka till 3 personer. Detta kanske inte är så barnvänligt recept, men så gott!

    I helgen gjorde vi kycklingssallad. Steker upp kycklingen, kryddar med vad jag har lust. Nu vart det salt, svartpeppar, kycklingkrydda, franska örter och en skvätt sweet chillisås. Jag blandar kycklingen med färsk spenat, gurka, paprika, rödlök och så bakar/ugnssteker små potatisar så det blir lite mer mättande. Jätte gott.

    Gott är också att blanda matlagningsgrädde/grädde med chillisås och lite curry. Mängd grädde får man ju såklart anpassa till hur många personer maten ska räcka till och chillisås/curry tar man efter smak. Detta funkar ju med kyckling, som flygande jacob brukar jag göra det fast utan banan och jordnötter, kassler (då brukar jag ha hälla på en burk med inlagda mandariner. Häller av det mesta av saften från mandariner. Sparar bara lite att hälla på kasslern…) eller (kyckling)falukorv.

    Woka är ju gott också. Brukar köpa palsternacka, morötter, räkor samt ris. Kryddar på med lite salt och sweet chillisås.

    Fetaostbiffar är gott. Då blandar du bara i fetaost i "köttfärsbiffssmeten" och lite kryddor vad du nu känner för, typ lite t ex franska örter, peppar, salt. Brukar köra dem en halvtimme i ugnen, 200 grader. Serveras med hemgjord klyftpotatis eller ris samt brunsås, gärna med paprika i.

    Bacon i biffar är också gott. Du skär ner baconen i mindre bitar, stekar det och blandar ihop med köttfärsen som du kryddar lite lätt med lite kryddor. Dessa brukar jag steka i samma stekpanna som baconen så de får lite extra smak av baconen och får lite fin stekyta. Sen åker biffarna i ugnen, ca 15 min. Detta brukar jag servera med ris och hemgjord brunsås, gärna med paprika i.

    Annat som är gott är ju allt-i-ett. Du kan t ex krydda på kycklingfilé och slänga in i ugnen tillsammans med klyftpotatis, 225 grader. Så får det stå där i 40 min (kycklingen kan räcka med 30 min om den är tunn, då får man slänga i kyckling efter 10min), efter 20 min slänger jag även i t ex paprika, morot och rödlök. Går även utmärkt att göra kycklingen till fetaostkyckling genom att blanda 5dl creme fraishe med fetaost (1-2 stycken fetaostbitar) tillsammans med svartpeppar. Då lägger man en skvätt fetaost på varje kyckling bit. Serveras sedan med resten av fetaoströran. Köttfärslimpa brukar jag göra på ungefär samma sätt bortsett från att jag låter köttfärslimpa stå inne ca 10 min innan potatisen ska in. Brunsås till köttfärslimpan och currysås till den "vanliga" kycklingen.

    Gott är det ju också att snurra en bacon skiva runt kycklingfiléer. Steka yta på den och sen in i ugnen, typ en 15-20 min i 200 grader.

    Phu.. Nu kommer jag nog inte på så mycket mera.

  13. Glömde! Till kycklingssalladen ska potatisen ugnsbakas med skal på och vara ganska små, lagom att dela på mitten när de kommer ut ur ugnen.

  14. 4 port Korvgryta
    ca 8 vanliga grillkorvar eller 5-6 tjockare
    1 pkt bacon
    3 dl grädde
    1 dl creme fraiche
    2 tsk kinesisk soja
    2 msk sweet chili
    salt & svartpeppar
    Skär korvarna i bitar på snedden. Klipp bacon i småbitar. Låt korv och bacon steka i en panna en stund tills de fått lite färg. Tillsätt grädde, creme fraiche, soja och sweet chili. Låt puttra en stund så såsen riktigt får smak av korven och bacon. Smaka av med salt & peppar. Enkelt , snabbt och såååå gott!! Från matplatsens blogg. Godaste ever!

Kommentera