ADHD

Kurs i strategier idag också. Viktigt. Nyttigt. Bra.

Vi har en son med ADHD. Vi gömmer oss inte bakom diagnosen eller har den som ursäkt men den ger en stor förklaring till varför saker blir som de blir ibland. Det märks också att han själv ibland inte har en aning om varför det blev just sådär dumt av just den handling han gjorde. Impulsen avgjorde. Att ha ett barn med ADHD innebär att vara på sin vakt, ligga steget före, ha öron stora som elefanter och ständigt vara närvarande både som föräldrar, pedagoger och andra runtomkring. I vårt fall innebär diagnosen massor av energi, lätt för skador, trasiga kläder, utbrott, trasiga mediaprylar etc. Men också oerhört stor kärlek. Alla känslor förstärks enormt.

Troligtvis har vi en underdiagnos i detta också en så kallad utåtaggerande beteendeproblem (trots,aggressivitet) i vårt fall verbalt . Vilket gör att han säger fula ord, påhittade ord som kan vara riktigt sårande. Det viktiga här är att man inte tar åt sig eftersom vi vet att han inte menar dem. Han har enormt mycket känslor och de är enormt stora, tycker han om någon tycker han om denne MYCKET, tycker han inte om någon märks det tydligt på kroppsspråket. Ja alla känslor visas och med mycket kraft.

Viktigt att veta är att vår son uppfostras precis likadant som våra andra barn. Han vet vad som är rätt och fel men det blir bara så fel ibland. Han vet också vad man får säga eller inte men i den frustration eller det tillfället så handlar impulsen fort och först. Vilket i hans fall leder till verbala uttryck. Trots att han vet hur fula och fel ord han säger kommer dem bara. Vi pratar med honom och han vet att han gör fel, han skäms likt en hund. Vilket tyder på att han vet och har förstått men att impulsen inte går att hantera.

Jag hade ingen kunskap om ADHD innan vi förstod att det finns hos oss och vi fick insikt i det med hjälp av läkare, sköterskor och nu kursen. Men också en hel del artiklar och filmer. En film vi verkligen gillar är denna:

Varför skriver jag detta inlägg då? Jag ville få ner mina ord. Ville skriva för att skriften också gör mig själv mer medveten om vad jag/vi går igenom varje dag, varje vecka, varje månad. Och jag såg i mina kommentarer att vi faktiskt är fler, trots att man kan känna sig så ensam. Jag ville informera och jag hoppas att förståelsen från de runtomkring ska bli större, jag tror på att kursen ska ge mycket och det finns säkert massor jag missat att skriva men nu har jag fått lätta på detta lite.

Nu dags att göra sig i ordning för att åka om en stund. Önskar er alla en riktigt härlig fredag.

Varma Kramar

 photo unnamed 1_zps7f8dnk4m.png

6 reaktion på “ADHD

 1. Hej! Det är bara bra att du skriver av dig. Vad bra att det finns kurser som man kan gå och få lära sig lite mer om ADHD. Det är ju riktigt bra!
  Jag tycker att ni är helt fantastiska som föräldrar som har all denna kärlek och omsorg.
  Ni får ha en riktigt bra helg och Valborg.
  Kram.

 2. Jag har Själv Adhd och även Autism och utvecklings störning och sen en grav hörsel skada som jag fick av hjärnhinneinflammation när jag var 7 dagar gammal så vet hur det är att ha adhd

 3. Har han genomgått alla tester? Enligt en ”utredare min väns dotter haft” får de svart på vitt genom frågor och test och sedan måste man tydligen tvingas ge sitt barn ”ritalin/annat lugnande” och se om de ändras i nya frågor och då sker det på ett större sjukhus, kss skofde typ. Har ni genomgått den eller är det bara det första? Tacksam för svar.

  • Han har genomgått alla tester. En lång process innan diagnos sätts och medicin blir utskrivet. Vi använder inte lugnande utan har fått medicin som är kopplat för just hans diagnos. Vi har också gått kurs för att lära oss vad sjukdomen är, hur vi blir påverkade som familj och vad vi kan använda oss av för strategier jämte en medicinbehandling. Inget går att lösa med enbart medicin. Hoppas att du fått svar på dina funderingar.

   Kram TrollMorsan

Kommentera